Punamultamaalauksen Pop up -työpaja

Tavoitteet

Pirkkalan kunnalla oli toiveena toteuttaa punamultamaalauksen työpaja osana Pirkkalan vanhat talot ja pihat 2019 -tapahtumaa. Punamultamaalauksen Pop up -työpajan tavoitteena oli opastaa ja levittää tietoa perinteisestä punamultamaalin keitosta ja maalin käytöstä.

Työpajan maalauskohteina oli Reipin museon Kyöstin aitan etuseinä sekä vilja-aitta. Ajatuksena oli, että kaikki halukkaat voivat osallistua kohteiden maalaamiseen.

Järjestäjät

  • Pirkkalan kunta
  • Pirkanmaan maakuntamuseon Seutumuseohanke
  • Adoptoi monumentti

Toteutus

Punamultamaalauksen keitosta ja työpajan opastuksesta vastasi Pirkanmaan maakuntamuseon perinnerakennusmestari Anne Uosukainen. Järjestelyissä mukana oli myös Pirkanmaan maakuntamuseon Adoptoi monumentti, joka oli myös näkyvästi esillä työpajakohteessa.

Tiedotus

Punamultamaalauksen työpajasta tiedotettiin Pirkkalan kunnan, Pirkkalan vanhat talot ja pihat 2019, Pirkanmaan maakuntamuseon ja Adoptoi monumentti Facebook -sivuilla. Myös Aamulehden menoinfoon meni työpajasta tiedote.

Työpaja oli osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivät ohjelmaa, jonka teemana vuonna 2019 oli Viihteen ja taiteen tiloissa.

Punamultamaalin resepti

  • punamulta 18 kg
  • vehnäjauho / ruisjauho 9 kg
  • rautavihtrilli 6 kg
  • suolaa 0 – 3 kg (säilyvyys)
  • vesi 100 litraa

Osallistujat

Reipin museolla ja työpajassa vieraili päivän aikana noin 250 kävijää.

Pirkkalan Reipin museon Kyöstin aittaa punamultamaalataan talkoovoimin. Kuva: Hanna Jaakola, Pirkanmaan maakuntamuseo.

Työaika

Seutumuseotutkijalta kului punamultamaalauksen Pop up -työpajan valmisteluun, tiedottamiseen ja toteuttamiseen n. 6 työpäivää. Perinnerakennusmestarilta kului työpajan valmisteluun ja toteutukseen 3,5 työpäivää.

Jatko

Jatkoa ajatellen punamultamaalauksen keitto ja opastus voisi tapahtua enemmänkin työnäytösluonteisena, eikä niinkään työpajana. Vapaaehtoisia maalareita oli haastava innostaa mukaan, mutta onneksi meillä oli mukana monta innokasta pikku-maalaria.

Sivun pääkuva: Perinnerakennusmestari ja seutumuseotutkija Punamultamaalin keitossa Reipin museolla. Sini Kangasmaa, Pirkkalan kunta.