Seutumuseo -pilottihanke 2017-2019

Hinttalan kotiseutumuseon punamullattu hirsirakennus keskellä pihaa, rakennuksen kummaltakin puolelta menee hiekkatie, rakennuksen päädyssä on vanhat, ruskeat tuplaovet, suljettuna munalukolla. Oven yläpuolella on musta kyltti jossa lukee vanhalla tyylillä, valkoisella museo, edessä tienviitta jossa kyltti vasemmalle WC ja oikealle kahvila. Rakennuksen ympärillä on nurmikkoa. Vasemmalla, takana pienempi, uudempi punainen rakennus ja oikealla myös uudempi, punainen puurakennus, rakennuksien takana isoja koivuja. Kuva on otettu kesällä, pilvisenä päivänä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Pirkanmaan maakuntamuseon seutumuseomallin kokeiluhankkeessa arvioidaan seudullisen yhteistyömallin toimivuutta paikallismuseoiden ja kulttuuriperinnön hoidossa.

Kaksivuotiseen hankkeeseen ovat osallistuneet omarahoitusosuudella myös Hämeenkyrön, Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Pälkäneen ja Ylöjärven kunnat.

Hankkeen tavoitteena on kehittää näiden kuntien paikallismuseotoimintaa sekä edistää eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja kuntalaisten mahdollisuuksia osallistua kotiseutunsa kulttuuritoimintaan. Kuntien edustajista on koottu yhteistyöryhmä, jossa neuvotellaan hankkeen sisällöistä. Hankkeessa kehitetään esimerkiksi yhteistyötä koululaisten kanssa, järjestetään muisteluiltoja sekä edistetään näyttely- ja museopedagogista toimintaa.

Sivun pääkuva: Hinttalan kotiseutumuseo. Kuva: Anna Lyyra-Seppänen, Pirkanmaan maakuntamuseo