Tilannekatsaus vuoden 2021 alussa

Vaaleaa maasälpäkiveä kasassa kuvan etualalla Viitaniemen louhoksella, Orivedellä. Kuvan taka-alalla näkyy sekametsää ja mies istumassa retkijakkaralla.

Seutumuseon kausi 2020-2021 on puolivälissä. On aika kiteyttää tähänastisia onnistumisia, kehitettäviä asioita ja kääntää ajatukset alkaneeseen vuoteen.

Kokoelmatyöhön painottuva kaksivuotiskausi lähti hyvin käyntiin. Alkuvuodesta 2020 tuotettiin paikallismuseoille tallennussuunnitelmia, jotka ohjaavat esineprosessia lahjoituksesta osaksi museokokoelmaa. Tallennussuunnitelmissa tähdennetään luetteloinnin ja digitaalisen kokoelmanhallinnan tärkeyttä – koska se on ainut järkevä tapa pysyä kärryillä siitä, mitä kokoelmat pitävät sisällään ja mitä yksittäisille esineille on tehty tai tekemättä!

Jotta seutumuseotyö näkyisi myös etätöiden ja koronarajoitusten kanssa tuskaileville ihmisille, tuotettiin viiteen kuntaan ulkona esillä olevat valokuvanäyttelyt. Nämä näyttelyt pystytään myös kesällä 2021, koska ne saivat kiitosta ja toteutus oli onnistunut.

Valokuvanäyttelyiden ideana oli korostaa kuntien omaleimaista kulttuuria, maisemaa ja historiaa ja samalla innostaa kävijöitä piipahtamaan ehkä naapurikunnankin puolella katsomassa toisenlaista näyttelyä. Pirkanmaan alueella on paljon kaikkea mielenkiintoista.

Orivedellä sijaitsevan Viitaniemen louhoksella kivenhakkaajana Liuskemestareiden Jani Salomaa. Kuva Saarni Säilynoja, Vapriikin kuva-arkisto.

Nokialla inventoitiin syksyllä 2020 sairaala- ja väestönsuojakokoelma, joka oli liitetty kaupungin kulttuurihistorialliseen kokoelmaan aiemmin samana vuonna. Kokoelma on sijainnut aiemmin Nokian terveyskeskuksen tiloissa, mutta esineistä ei ole ollut tarkkaa listausta tai tutkimustietoa. Terveyskeskusrakennus purettiin 2020 ja esineistö siirrettiin sitä ennen museoesineiden varastoon talteen. Kokoelmassa on yli 1000 yksittäistä esinettä.

Vanhoja neularasioita. Kuva Hannamaria Westman, Pirkanmaan maakuntamuseo.

Yksi isoimpia syksyllä 2020 aloitettuja projekteja on Pirkkalan Reipin kotiseutumuseon näyttelyiden ja varastoinnin uusiminen. Työ on kesken, mutta päälinjat ovat alkaneet hahmottua. Reippiin on tarkoitus tuottaa Seutumuseon, Pirkkalan kunnan ja Pirkkala-Seuran yhteistyössä uudet näyttelyt, joissa kävijä saa entistä paremman käsityksen entisajan oloista ja elämästä. Myös esineturvallisuus ja varastointi muokataan enemmän tarpeita vastaavaksi.

Yksi erikoisimmista projekteista on Kangasalan kaupungin omistaman urkutehtaan kokoelman inventointi ja sitä (kamalan pian) seuraava näyttelysuunnittelu. Kangasalla toimi urku- ja harmoonitehdas kaikkiaan yli 150 vuotta ja tämä halutaan saada paikkakunnalla paremmin esiin. Työ on aloitettu inventoimalla kokoelmavarastoa ja kevääksi 2021 valmistuu Kangasala-taloon näyttely. Kiirettä pitää ja aihekin on sekä hämmentävän vieras että mahdottoman mielenkiintoinen. Jännittäviä hetkiä ja harmaita hiuksia on todennäköisesti luvassa ennen kuin tämä näyttely on esillä!

Vuosi 2021 tulee pitämään sisällään monenlaisia projekteja, jotkin isompia, jotkin pienempiä. Yksi metodi parantaa seudullista museoyhteistyötä on parantaa viestintää – ikuisuusprojekti, mikä ei tule ikinä valmiiksi!

Kiitos kaikille tähänastisesta yhteistyöstä, jatketaan duunia ja keksitään uusia kujeita!

Teksti: Hannamaria Westman, seutumuseotutkija.

Sivun pääkuva: Viitaniemen louhos, Orivesi. Oriveden näyttelykuvat Saarni Säilynoja, valokuvaaja, Vapriikin kuva-arkisto. Kuvat: Hannamaria Westman, Pirkanmaan maakuntamuseo.